top of page

Recept na štěstí :)

Aktualizováno: 3. 7. 2019

Často se mě ptáte na recept na štěstí.

"Už bych konečně chtěla být šťastná. Vždyť si to zasloužím."

"Není to špatný, ale mohlo by být o něco lépe."

Ano, lidé touží po tom, cítit se šťastněji. A ne jen občas, ale každý den.



Nedávno mi kamarádka, s opravdu šťastným výrazem ve tváři, vítězoslavně ukazovala dvě knížky, které si ten den koupila. Obě knížky byly věnované zaručeným radám, jak žít šťastnější život. V tu chvíli se cítila šťastně. Šťastně proto, že našla návod na štěstí a že až si knížky přečte, bude se jí žít šťastněji.


Vybavila jsem si kreslený vtip, který jsem kdysi někde viděla. Na obrázku klečí namalovaná postavička před náhrobním kamenem a zírá na vytesaný citát na hrobě, kde stojí:
"Zde leží ten, co čekal na den, kdy bude šťastný".

A o tom to je přátelé. Prozradím vám tvrdý fakt. Neexistuje nic, co vám přivodí šťastnější život. Je to klasický omyl v uvažování typu "Až zhubnu, budu šťastnější, najdu si nového partnera a budu šťastnější". Nebo "až změním práci, až se přestěhuji, až ..., tak budu šťastnější".


Zeptám se jinak. Co je to "to" štěstí? Z anatomického hlediska si štěstí můžeme vysvětlit, jako příval hormonu endorfinu. Ten se nám vyplavuje při tanci, při sportu, při jídle, při milování atd. Jak to vnímáte vy, kdy cítíte že jste šťastni? Štěstí je především subjektivní pocit. Každý můžeme cítit "své štěstí" jinak a jindy.





Jak tento pocit, stav, popíšete? Je to hřejivý, klidný, světlý nebo jaký je to pocit? Kdy jste se v životě cítili šťastni, vzpomínáte si?

A ano, je to "JEN POCIT". A zeptám se vás "kdo je odpovědný za to, jak se cítíte?" Už znáte odpověď? Kdo ovlivňuje to, jaký máte pocit právě teď?


Buďte šťastní! Dáša Červenková

11 opravdu jednoduchých věcí, které vás učiníšťastnějšími


Dobré jídlo

Jídlo vám má činit požitek nikoliv stres. Užívejte si chutí a vůní, od toho máte smysly. Jezte pomalu, nepřejídejte se, jídlo nevynechávejte, plánujte si, co dobrého čerstvého si připravíte a těšte se třeba i na dobrý koktejl.


Více se usmívejte

Je vědecky prokázáno, že úsměv generuje úsměv a příjemné pocity. S úsměvem působíte přístupněji, přátelštěji a celkově sympatičtěji. Úsměv bourá bariéry napříč generacemi i kontinenty.


Vyzkoušejte něco nového

Nové zkušenosti jsou výborné k prolomení každodenní rutiny a šedi. Zkuste pozměnit své návyky.


Hýbejte se (alespoň trošku)

Pohyb je součástí udržení si zdraví duševního i tělesného. Nemusí se jednat o utrpení z extrémního cvičení. Stačí, pokud si obejdete sousedství. Při procházce vnímejte svůj dech a dívejte se kolem sebe.


Přestaňte se srovnávat s ostatními

Vy jste originál, unikátní, jedinečná bytost na této planetě a nikdo nemůže být jako vy a naopak. Buďte sám sebou.


Vnímejte svět z té lepší stránky

Trénujte svou mysl na vnímání situací z té lepší stránky. Ano bolest je součástí života, ale po každé noci přijde svítání, musí.


Buďte vděční

Uvědomte si, co vše se vám daří a co je dobrého. Odborníci radí: po ránu, jakmile otevřete oči, zkuste poděkovat za to, co vás napadne. Dobře vás to naladí. Například děkuji za to, že vstávám s klidným dechem. Děkuji za to, že se mi zdál krásný sen. Děkuji za to, že vidím z okna východ slunce.


Probuďte svou esenci

Vypozorujte, kdy se cítíte být nejvíce člověkem, samy sebou. Kdy se cítíte být naplněni zevnitř svého těla, své duše, své mysli (ne zvenčí). Toto vnitřní uvolnění je cesta z vězení vašeho ega k růstu vaší osobnosti.


Podělte se a žijte jednodušší život

Darujte věci, které nepotřebujete potřebným ze svého okolí. Nekomplikujte si žití zbytečnostmi, ať hmotnými věcmi nebo zbytečnými vztahy. V prostoru se lépe dýchá, ve světle se lépe existuje.


Co doopravdy chcete?

Pokud nemáte žádný cíl, žádné přání, nic nechcete, tak se také NIC nestane. Už vám to dochází? Co tedy doopravdy reálně chcete? Ano. Co uděláte jako první, aby se to stalo skutečností?


Dobře se vyspěte

Jednoduše jděte včas spát, je to základní potřeba k přežití jako jídlo. Už babičky říkávaly "ráno moudřejší večera". Facebook a vůbec internet tu bude i zítra. :)

21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page