top of page

7 nejlepších lékařů

Aktualizováno: 3. 7. 2019

Zkuste si představit, že máte k dispozici vše, co potřebujete, pro své zdraví. Není třeba diagnóz, ne není. Pokud vám je tato představa příjemná, pojďme se "selským rozumem" zamyslet, co vše již máme, abychom o sebe mohli pečovat lépe, než naše zdravotnictví :).


Sluneční paprsky

Slunce je lékař předepisující vitamín D, který se v těle tvoří díky slunečnímu ultrafialovému záření. Ten se podílí na detoxikaci organismu, prohřívá svaly a klouby, zlepšuje náladu. Pozor však na předávkování :) . 


Pohyb

Dělám pohyby, dopředu dozadu, rukama nohama. Pohyb uvolňuje endorfiny, prospívá svalové soustavě, zlepšuje biorytmus a metabolismus. Rozmanitost pohybů díky konstrukci lidského těla je veliká. Vyberte si to, co vyhovuje vašemu tělu, někdo chodí na procházky, jiný zvedá činky a další cvičí jógu, každý volí pohyb podle svého těla.


Voda

Voda živá, ve mně zůstává. Voda je lékař působící uvnitř i vně těla. Sprcha po náročném dni má očistný meditační účinek. Voňavá koupel prohřeje tělo a uvolní mysl. Nejlepší afirmace vznikají ve sprše, při sprchování hlavy.


Smích

Smích je hudbou duše. V mozku probíhají hormonální a neurologické aktivity. Zapojuje se až 80 svalů v těle, dochází k okysličení krve, což je blahodárné pro srdíčko, mozek i cévy. Odhání negativní emoce a myšlenky. Vylučuje do těla serotonin, který působí jako antidepresivum. Nadneseně můžeme říci, že jde o zdravé antidepresivum a analgetikum a je zdarma.




Vzduch

Dech dává život. Pobyt na čerstvém vzduchu okysličuje tělo, očišťuje myšlenky, spouští se přirozené regenerační procesy těla. Přináší novou čistou lehkou energii. Zkuste se pozorovat, kolikrát za den, zadržujete dech zcela nevědomě. Zkuste si občas zacvičit vědomý dlouhý nádech, ten přináší energii a radost. Pak přidržte chvíli svůj dech uvnitř těla a pozorujte rovnováhu, která vám tím vzniká a pak proveďte pomalý výdech, ten přinese uvolnění a osvobození.


Horatius pravil: " Pokud se daří dobře tvému tělu, tvým nohám, zádům i břichu, víc už ti nemohu přát, ani skvělé bohatství králů."

Odpočinek

Odpočinek není protiklad práce, ale je součástí života aktivního člověka. Nezbytně nutný pro psychické i fyzické rekonvalescenční účinky v dnešní hektické a náročné době. Odpočívat lze různými způsoby, pokud odpočíváte efektivně, odstraňujete únavu, stres, nespavost, bolesti, navozujete příjemné pocity a regenerujete.


Střídmost

Střídmost vám naordinuje jídlo, po kterém se cítíte lépe. Není o dietách a odmítání jídla, ale o tom umět vypozorovat co vám dělá dobře, abyste byli plni energie. Jezte, když máte hlad. Neodpírejte si, co máte rádi, ale nezatěžujte své tělo nevhodným jídlem nebo množstvím jídla. Jez do polosyta, pij do propita.


S láskou k životu, Dáša Červenková


12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page